Introductie

Bij het werken op papier, maak ik gebruik van verschillende technieken, zoals collage, gomdruk en gouache. Zo kan ik een idee vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Soms is een collage de beste manier om uit te drukken wat ik wil, waarnaar ik op zoek ben. Door te knippen en te plakken kan ik samenbrengen wat op zich niet samen hoort. Een andere techniek is de gomdruk. Het is een weerbarstig procédé waarmee ik enkele jaren geleden begonnen ben. De onvoorspelbaarheid van het gomdrukken fascineert mij. Na het drogen van de prints, gebruik ik ze als achtergrond voor een collage of een tekening in gouache dan wel olieverf.

Tekeningen
Gomdruk

Voor het maken van deze gomdrukken heb ik gebruik gemaakt van foto’s uit Duitse tijdschriften uit de jaren 1950/1960, deels uit mijn eigen fotocollectie. Als de afdrukken klaar zijn, beslis ik hoe ik verder wil gaan; met een collage of een tekening. Elke gomdruk is een uniek exemplaar.

Collages

Mijn favoriete techniek is de collage. Het maken ervan geeft mij een gevoel van vrijheid en speelsheid. Regelmatig gebruik ik tekstfragmenten om het beeld een bepaalde richting op te sturen of juist te ontregelen.

Ode an Herta

Deze serie van collages is geïnspireerd door het werk van de Duitse schrijfster Herta Müller. Ik ben een bewonderaar van haar boeken en misschien nog meer van haar speelse woordcollages. Het feit dat Herta Müller op haar reizen geen mooie ansichtkaarten kon vinden, leidde tot het idee om haar eigen kaarten te maken. Zo ontstonden poëtische ‘woordscheppingen’ op klein formaat, die het midden houden tussen literatuur en kunst.